Aarhus Universitets segl

Fiskenes byggesten

For at finde ud af hvilke byggeklodser fisk er bygget op af, skal vi forestille os, at vi kan zoome helt ind på deres mindste dele. Her støder vi på fiskenes byggesten – atomerne. Atomer er så små, at der ikke findes et mikroskop, der kan se dem. Alligevel ved vi meget om, hvordan atomer er opbygget og opfører sig. Atomerne, som også kaldes grundstoffer, er bundet sammen til større enheder, der kaldes molekyler. Lidt ligesom når man bygger med legoklodser. Inden vi ser nærmere på fiskene, er det nødvendigt at vide noget om atomer og molekyler.

Lær mere via disse link:

Atomets opbygning: 

Det periodiske system:

Hvorfor indeholder molekyler energi?

Når flere atomer binder sig til hinanden, dannes molekyler:

Når atomer kan gå sammen og danne et molekyle, skyldes det, at atomer kan deles om elektroner. Denne deling kalder vi kovalente bindinger:

Det viser sig, at det netop er i de kovalente bindinger, at molekylerne har lagret deres kemiske energi. Når man bryder de kovalente bindinger igen, kan man få energi ud af det. Det er altså den måde atomerne sidder sammen på, deres bindinger, der gør at kulhydrater, proteiner og fedtstoffer indeholder energi. Dette gør at vi mennesker (og andre dyr) kan få aminosyrer og energi til kroppen ved at spise fisk.

Aktivitet

Prøv at afbrænde forskellige materialer (fx en nød, en sukkerknald, tang, ??) og udregn energiindholdet i biomassen.
Se hvordan her (eksperiment 4.1) i dette hæfte lavet af DTU.

Et hæfte fra Københavns Universitet med mange forsøg om energi.