Aarhus Universitets segl

Mineraler

Mineraler er en betegnelse for grundstoffer udover C, H, O og N som findes i levende organismer fx Jern (Fe), Zink (Zn) og svovl (S).

Illustration: https://www.shutterstock.com/search/chromium-food?image_type=illustration
Reaktionen forløber således:

Fe2+ + H2S ↔ FeS

FeS hedder jernsulfid og bliver dybere nede i havbunden omdannet til narreguld, som også hedder pyrit (FeS2) På denne måde begraves svovl (S) havet over hele tiden og som resultat er pyrit vidt udbredt i undergrunden.

Lær mere om pyrit her:
http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Geologi_og_kartografi/Mineraler/pyrit

Jern er essentielt for fotosyntese, da det spiller en vigtige rolle i produktionen af grønkorn som planter og nogle alger bruge til at opfange sollys med. Uden jern ingen fotosyntese. Derfor har alger og planter som lever i havet behov for jern. Lidt på sammen måde som mennesker har behov for jern for at kunne optage oxygen. 

Hvor kommer jern fra?

Jern findes i Jordens skorpe og er et af de meste almindelige grundstoffer på Jorden. Jern frigives til havet via erosion, hvorved vind eller vandstrømme fx fra floder nedbryder Jordens skorpe og jernet føres ud i havet.  

Vulkanske skorstene

En anden måde hvorpå mineraler frigives til havene er via undersøiske vulkanske skorstene, som findes i havet. I Atlanterhavet findes den midtatlantiske højderyg, hvor cirka 80% af al Jordens vulkanske aktivitet foregår. 

De undersøiske skorstene udspyr flere hundrede grader varmt vand fra Jordens indre. Med sig har vandet forskellige mineraler fx jern (Fe), calcium (Ca), magnesium (Mg), mangan (Mn), silicium (Si). Desuden frigives sulfid (H2S) og metan (CH4).
 

Lær mere om vulkanerne i den midtatlantiske ryg på Virtuel Galathea 3:

http://virtuelgalathea3.dk/artikel/spredningszoner-konstruktive-pladerande

Mere om de undersøiske skorstene:

Videnskab.dk - Livet på bunden af havet ved Antarktis: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/livet-pa-bunden-af-havet-ved-antarktis

og her:

Ingeniøren.dk - Havets skorstene: https://ing.dk/artikel/havets-skorstene-68332

Disse undersøiske skorstene undersøges med mini-ubåde af forskere.

Tag med under overfladen her:

Aktivitet