Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Togt 2021 - Presse

Oversigtsprogram

På årets togt besøger vi Vejle, Fredericia, Middelfart, Kolding og Sønderborg

Vejle: 26.10-28.10, Skibet ligger ved Honnørkajen på havnepladsen

 • Tirsdag den 26.10, onsdag den 27.10 og torsdag den 28.10: Undervisning af lokale skoleelever på forskningsskibet Aurora og kajkanten kl 9-13 alle dage. 
 • Tirsdag den 26.10 kl 16-18: Vejle byråd og naturudvalget inviteres til åbent skib og hav-aften. Oplæg om havmiljøet i Lillebælt ved forsker Stiig Markager.
 • Onsdag den 27.10 kl 14-16: Alle inviteres om til åbent skib med rundvisninger og mulighed for at få fingrene i havet, røre en krabbe, se et bundskrab og dufte havet. Der vil være aktiviteter på kajkanten og i telt hvor Sund Vejle Fjord og Syddansk Universitet fortæller om havmiljøet i Vejle Fjord.
 • Torsdag den 27.10 kl 14-19: Sejlads fra Vejle til Fredericia med prøvetagning til efterfølgende undervisning de kommende dage. 

Fredericia: 29.10-1.11, Skibet ligger i Fredericia Gammelhavn ved det nye Naturrum i Naturpark Lillebælt

 • Fredag den 29.10 og mandag den 1.11: Undervisning af lokale skoleelever på forskningsskibet Aurora og kajkanten kl 9-14 alle dage.  
 • Fredag den 29.10 kl 15-17: Fyraftensmøde for Naturpark Lillebælt Partnerne, Naturråd og Visit med rundvisning og fortælling om Aurora og projekt Hovedet i Havet og dialog om Lillebælts udfordringer og tiltag. 
 • Lørdag den 30.10 kl 10-14: Alle inviteres om til åbent skib med rundvisninger og mulighed for at få fingrene i havet, røre en krabbe, se et bundskrab og dufte havet.
  • kl 12-13: Foredrag for alle interesserede i Auroras messe ’Havet i Lillebælt – hvordan går det egentlig? Og hvad gør Naturpark Lillebælt’ ved forsker Morten Holtegaard og sekretariatschef i Naturpark Lillebælt Niels Ole Præstbro
 • Mandag den 1.11 kl 14.30-16: Sejlads fra Fredericia til Middelfart med borgmestre og politikere fra Naturpark Lillebælt. Havmiljøet undersøges undervejs og politikere taler med forskerne om havmiljøet, om samarbejdet i naturparken og om fokus på Lillebælt.

Middelfart: 2.11-4.11, Skibet ligger i Middelfart Gammelhavn

 • Tirsdag den 2.11, onsdag den 3.11 og torsdag den 4.11: Undervisning af lokale skoleelever på forskningsskibet Aurora og kajkanten kl 9-14 alle dage. 
 • Onsdag den 3.11 kl 15-17: Alle inviteres ombord til åbent skib med rundvisninger og mulighed for at få fingrene i havet, røre en krabbe, se et bundskrab og dufte havet. 
 • Torsdag den 4.11 kl 15-18: Sejlads fra Middelfart til Kolding med Naturpark Lillebælts sekretariat. Der vil blive taget bundprøver og iltmålinger med en Scanfisk undervejs på sejlturen og forsker Morten Holtegaard fortæller om det lokale havmiljø. 

Kolding: 5.11-8.11, Skibet ligger ved kajplads 22 i Kolding Havn tæt ved Pakhuset

 

 • Fredag den 5.11 og mandag den 6.11: Undervisning af lokale skoleelever på forskningsskibet Aurora og kajkanten kl 9-14 alle dage. 
 • Lørdag den 6.11 kl 10-14: Alle inviteres om til åbent skib med rundvisninger og mulighed for at få fingrene i havet, røre en krabbe, se et bundskrab og dufte havet. Der vil være aktiviteter på kajkanten og pakhuset vil være åbent. Smag på Lillebælt fx krabbesuppe, Følg med live på skærmen i en dykkerundersøgelse af, hvor der kan placeres fiskebørnehaver i Kolding Havn, tag med på guidet havnevandring og meget mere.
  • kl 13-14: Foredrag om iltsvind og havstrømme i Lillebælt ved forsker Morten Holtegaard i pakhuset. Foredraget vil bl.a. tage udgangspunkt i målinger fra Auroras sejlads fra Middelfart til Kolding.

Sønderborg: 10.11-13.11, Skibet ligger i Sønderborg havn lige ud for Multikulturhuset

 • Onsdag den 10.11, torsdag den 11.11 og fredag den 12.11: Undervisning af lokale skoleelever på forskningsskibet Aurora og kajkanten kl 9-14 alle dage. 
 • Torsdag den 11.11 kl 17-20: Sønderborg byråd inviteres til havmiljøaften med fremvisning af bundprøver, foredrag om havets tilstand i Lillebælt ved forsker Stiig Markager og smagsprøver på hav-mad.
 • Fredag den 12.11 kl 16-18.30: Alle inviteres om til åbent skib med rundvisninger og mulighed for at få fingrene i havet, røre en krabbe, se et bundskrab og dufte havet. Der vil være aktiviteter på kajkanten hvor man kan opleve, vild mad dissektioner, vær kreativ med havet, de blå kolonihavet og meget mere.
  • Kl 16.30-17.30: Koncert med det fænomenale bandt Total Hip Replacement, der får skibet til at gynge. Kom også og få en smagsprøve fra Ebeltoft Gårdbryggeri – måske Danmarks bedste øl.
 • Lørdag den 13.11 kl 10-12: Officiel afslutning af årets togt med Hovedet i Havet i Multikulturhuset. Borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen holder åbningstalen. Danmarks Naturfredningsforening, projekt Hovedet i Havet og lokale projekter præsenteres også. Ved den officielle afslutning af togtet præsenteres et ’Opråb fra Ungdommen’ – et installations-kunstværk, der er skabt som en stafet under hele togtet af elever fra alle de besøgte byer.
 • Lørdag den 13.11 kl. 12-14: Alle inviteres om til åbent skib med rundvisninger og mulighed for at få fingrene i havet, røre en krabbe, se et bundskrab og dufte havet. Der vil være aktiviteter på kajkanten hvor man kan opleve, vild mad dissektioner, vær kreativ med havet, de blå kolonihavet og meget mere.

Pressemeddelelse

 

Formidlingstogt sætter fokus på havmiljøet i Lillebælt

Skoleelever, lærere, politikere og kommunale forvaltninger sætter gennem de næste tre uger spot på havmiljøet i Lillebælt. Det sker, når projekt ’Hovedet i Havet’ i samarbejde med de lokale kommuner og Naturpark Lillebælt besøger en række syddanske havnebyer med Aarhus Universitets forskningsskib, Aurora.

Der er lagt op til levende undervisning, målrettet formidling, nødvendige diskussioner og underholdning, når forskningsskibet Aurora mandag d. 25. oktober stævner ud af Aarhus havn med kurs sydpå.

Gennem tre ugers ekspedition bliver Aurora det flydende klasselokale for skoleelever, der lokalt har tilknytning til Lillebælt langs den sydligste del af den jyske østkyst. Derudover inviteres offentligheden, beslutningstagere og politikkere med ombord eftermiddage og aftener.

Det samlede mål er at blive klogere på, hvad vi sammen kan gøre for at få mere liv i Lillebælt og de indre danske farvande.

Et togt i oplysningens tjeneste

De indre danske farvande, og i særlig grad Lillebælt, har det skidt. En høj belastning med næringsstoffer kombineret med et intenst trawlfiskere fører til årlige iltsvind og dårlige bundforhold, der påvirker planter og dyr.

Videnskabsfolk fra Aurora, dygtige formidlere og engagerede projektfolk fra fem østjyske kommuner sætter nu problemerne i havmiljøet på skoleskemaet. Og med lidt held også på den politiske dagsorden.

Projekt ’Hovedet i Havet’ fra Aarhus Universitet besøger sammen med forskningsskibet Aurora byerne Vejle, Fredericia, Middelfart, Kolding og Sønderborg, hvor der bliver masser af aktiviteter i de fem havnebyer. Togtet strækker sig fra d. 26. oktober til d. 13. november.

Målet er at øge interessen for det havmiljø, der omgiver Danmark

”Projekt ’Hovedet i Havet’ sætter fokus på den meget spændende og righoldige natur, der findes under havets overflade og dermed er skjult for de fleste. Det er en stor fornøjelse, at vi under dette års togt med Aurora kan arbejde tæt sammen med de mange ildsjæle fra kommunerne, og sammen med dem fortælle at det er vigtigt at passe på den naturtype vi bl.a. finder i Lillebælt,” fortæller projektkoordinator Signe Brokjær, der er leder af togtet. 

Fra skoleelever til politikere

Adskillelige skoleklasser fra kommunerne kommer ombord på Aurora under ekspeditionen. Det sker som en del af et længere undervisningsforløb om det marine miljø, hvor eleverne får et grundigt indblik i, hvordan livet under havoverfladen har det.

Alle elever kommer med deres ideer og forslag til at forbedre havmiljøet gennem en ’ide-stafet’, der afsluttes i Sønderborg, hvor elevernes forslag præsenteres ved en konference i byens multikulturhus d. 13. november.

Politiske beslutningstagere og relevante foreninger kommer også ombord på Aurora. Her får de oplæg fra forskere om den nyeste viden om miljøtilstanden i Lillebælt og efterfølgende en debat om mulige tiltag for at forbedre havmiljøet.

Men også offentligheden får adgang ombord på skibet og til telte, der opstilles på kajen. Her kan man selv få fingrene i havet og møde havbiologer og naturvejledere, der fortæller og svarer på spørgsmål om livet i havet.

 

Der er rigtig gode fotomuligheder under alle aktiviteter.

Projekt Hovedet i Havet er støttet af Nordea-Fonden

 

 

Billeder til fri afbenyttelse af pressen (kredit 'Hovedet i Havet')

Yderligere oplysninger