Forskningsprojektet AISHA er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, VIVE – det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd samt Ishøj og Aarhus Kommuner. Projektets omdrejningspunkt er ordningen ’selvudpeget hjælper’ (Serviceloven § 94), hvor kommuner kan ansætte et familiemedlem til at varetage specifikke omsorgsopgaver for plejekrævende ældre i eget hjem. Ordningen anvendes ofte af etniske minoritetsfamilier.
I de to deltagende kommuner vil etnografiske feltstudier belyse, hvordan pakistanske, tyrkisk/kurdiske og arabiske familier, der har – eller får tilkendt – sådanne hjælpere, drager omsorg for ældre, plejekrævende familiemedlemmer og hvordan adgang til ordningen indvirker på fx generationsforhold, kønsrelationer, organisering af hjemmet og tidsforbrug i familierne. Endvidere vil feltarbejde i de to kommunale forvaltninger følge udvikling, implementering og drift af ordningen.
Et centralt output fra projektet er fælles udvikling af et opkvalificeringsforløb, der skal hæve kvaliteten af den ’selvudpegede hjælper’-ordning. Opkvalificeringsforløbet vil være en del af en ’videnspakke’, der ved projektets afslutning forhåbentlig kan bidrage til at løfte den udfordring, det stigende antal etniske minoritetsældre fremover vil udgøre.