Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Oplev livet under overfladen

COVID-19 INFORMATION

Mangler du inspiration til hjemmeundervisningen i disse dage, så holder Hovedet i Havet virtuelt åbent. Corona-situationen giver en ekstraordinær mulighed for at fordybe sig i havets mystiske og fascinerende verden.

Hjemmesiden her er fyldt med undervisningsmateriale og forløb om havet. Forløbene er skræddersyet til tværfaglig undervisning i naturfag i udskolingen (7.-9. klasse). Øvelser, undersøgelser og videoer kan med fordel også bruges i Natur og Teknologi på mellemtrinnet (4.- 6.klasse) man kan f.eks. bygge sin egen vandkikkert! Forløb og aktiviteter giver både mulighed for at blive klogere på havet hjemme ved skrivebordet, men giver også en rigtig god anledning til at komme en tur ud til kysten i det dejlige forårsvejr!

 

Til lærer og kommuner, som overvejer et samarbejde, vil booke et besøg eller har generelle spørgsmål kan du kontakte Marianne Knudsen på mail: mk@bio.au.dk 

_____________________________________________________________

Hovedet i Havet er et formidlingsprojekt, der i særlig grad retter sig mod skoleele­ver og lærere på 4.- 10. klassetrin. Gennem en række tværfaglige undervisningsforløb får børn og unge mulighed for at møde og opleve havets natur på en ganske unik måde.

Forløbene til udskolingen er udarbejdet efter de fællesfaglige fokusområder fra Undervisningsministeriet. Alle kan anvendes i undervisning op til den fællesfaglige naturfagsprøve, fællesfaglige uger eller i de enkelte naturfag.

Der er pt. syv færdige forløb: Tang-tastic, Den sidste fisk, Fra bund til mund, Det oplyste hav, De dyrebare dråber, Plastik på tvær, Havets Energi og det nyeste Når havet har åndenød, om iltsvind i Danmark. Der vil løbende blive oploadet nye forløb. Alle forløb kan bruges direkte i udskolingens undervisning og video'er og undersøgelser/aktiviteter kan bruges i Natur og Teknologi undervisningen på mellemtrinnet. Der vil fremadrettet også blive udarbejdet forløb specifikt til mellemtrinnet. 

Der arbejdes ligenu på en ny og større digital platform, hvor marint undervisningsmateriale og forløb, der allerede er udviklet, og nyudviklet materiale bliver uploadet et samlet sted. Dette sker i samarbejde med mange af de marine formidlingsinstitutioner i Danmark. Sitet hedder www.havetiskolen.dk og kommer online d. 24/03/2021 - lige om lidt!

Med projekt Hovedet i Havet ønsker vi at sætte havet på skoleskemaet i den danske grundskole og i kommunernes naturfagsstrategier.

Vi vil pirrer nysgerrigheden og tænder gnisten for havets natur hos børn og unge. Målet er at få langt flere ud at opleve kysten og havet på nærmeste hold og dermed øge bevidstheden om, hvilke fantastiske oplevelser denne del af den danske natur byder på.

Hovedet i Havet giver mange muligheder for at tage på udflugter og udforske naturfagene på en unik måde.

Der er mulighed for selv at arbejde med forløbene hjemme på skolen, lave spændende forsøg og lære om havet i nye sammenhænge.

Det er muligt at booke en af vore dygtige undervisere fra ’Hovedet i havet’ til at komme ud og undervise på jeres skole. Find ud af mere, ved at klikke dig videre på hjemmesiden her

Vi glæder os til at få Hovedet i Havet sammen med jer!

 

_____________________________________________________________________________________

Hovedet i Havet er også en blandt mange aktører på den nye marine undervisningsplatform Havet i Skolen. Kig med og lad inspirationen få frit løb blandt flere hundrede eksperimenter, undervisningsforløb og aktiviteter til brug i havundervisningen på havetiskolen.dk

Desuden har vi i Hovedet i Havet henover sommeren udviklet en række undervisningsvideoer, både med forsøg og forklaringer:

Hvordan laver du tang-chips?

Dissektion af sild

Dyrk din egen søsalat

Kan man finde mikroplastik i sild?

Tang-safari på molen

Blåmuslingen - et filtrerende dyr!