Aarhus Universitets segl

Kviksølv slog ikke Tycho Brahe ihjel

15.11.2012

I 2010 blev Tycho Brahes grav i Prag genåbnet under stor international mediebevågenhed. Siden har et dansk-tjekkisk forskerhold arbejdet intenst på at klarlægge Tycho Brahes dødsårsag, og de udelukker nu, at han døde af kviksølvsforgiftning.

Læs mere

Tycho Brahe er genbegravet

19.11.2010

Fredag den 19. november blev Tycho Brahe genbegravet i Týn kirken i Prag. Ceremonien var overvejende katolsk og foreestået af ærkebiskop Dominik Jaroslav Duka, men havde også deltagelse af Holmens Kirkes provst Ejgil Bank Olesen. I 1601 fik Tycho Brahe en protestantisk begravelse, i 1901 en katolsk og i 2010 altså en begravelse i en katolsk kirke med både katolske og protestantiske elementer.

Holmens Kirkes Kantori akkompagnerede ceremonien.

 


 

Der knokles på Tycho Brahe-projektet

18.11.2010

Flere steder i Prag arbejdes der i disse dage på at nå så meget som muligt, mens Tycho Brahes grav er åbnet, og før han fredag 19.november genbegraves ved en ceremoni i Týnkirken.

Mens Tycho Brahes knogler onsdag blev CT-skannet på et hospital i udkanten af Prag, er de torsdag tilbage på det tjekkiske Nationalmuseums laboratorium. Her bliver de fotograferet grundigt. Desuden laver medicinske antropologer fysiske beskrivelser af materialet.

læs mere

 


Billeder til pressen

 


 

Video fra åbningen af Tycho Brahes grav

17.11.2010

Se hvordan det så ud, da forskerne løftede Tycho Brahes kiste op af krypten, og få de første glimt af, hvor velbevaret astronomens jordiske rester er.

Klippet er fra dokumentarfilmen om genåbningen af Tycho Brahes grav. Dokumentarfilmen er produceret af DR og vil være færdig i 2011, og videoklippet kan frit anvendes med angivelse af Marek Bican, Lars Schou og Lisbeth Jessen, DR som kilde.


Hent klippet i tv-kvalitet (830 mb)

 


Projekt åbning af Tycho Brahes grav

03.11.2010

Når Tycho Brahes grav bliver åbnet mandag 15. november 2010, er det et foreløbigt højdepunkt i et forskningsprojekt, hvis mål er at give nye og mere præcise svar om den verdenskendte danske astronoms generelle helbredstilstand og medicinindtag.

læs mere


Artikler til frit download

03.11.10

Læs Jens Vellevs artikler om Tycho Brahe fra Skalk og andre tidsskrifter og bøger i deres fulde længde her på siden. En række forlag har venligt givet Aarhus Universitet lov til at publicere artiklerne i anledning af gravåbningen.

Læs artikler


DR-dokumentar om Tycho Brahe-projektet

03.11.10

En time på forskerens arbejdsmark. Det bliver resultatet når Danmarks Radio i 2011 sender sin timelange dokumentar om lektors Jens Vellevs kamp for at få åbnet Tycho Brahes grav og analyseret Brahes jordiske rester. Udsendelsen vil efter planen også blive vist i resten af Norden, og formentlig også i Tyskland, Tjekkiet og USA.

Læs mere om DR-dokumentaren


Ti års kamp

03.11.10

I ti år har lektor Jens Vellev kæmpet for at få åbnet den verdensberømte astronom Tycho Brahes grav i Prag. Nu er det lykkedes.

Se interview med lektor Jens Vellev fra TV2 Østjylland, 30. oktober 2010.


15. november er Tycho Brahes dag

03.11.10

... men forhåbentlig uden uheld. Arkæologer, læger, kemikere og tekstilkonservatorer venter spændt på at åbne Tycho Brahes kistelåg.

Læs HUMmagasinets artikel: Tycho Brahes Dag