Aarhus Universitets segl

Om projektet

Når Tycho Brahes grav bliver åbnet mandag 15. november 2010, er det et foreløbigt højdepunkt i et forskningsprojekt, hvis mål er at give nye og mere præcise svar om den verdenskendte danske astronoms generelle helbredstilstand og medicinindtag.

Med moderne metoder som f.eks. CT-skanninger, DNA-test og såkaldte PIXE-analyser af Tycho Brahes fysiske rester håber et dansk-tjekkisk forskerhold under ledelse af middelalderarkæolog, lektor Jens Vellev fra Aarhus Universitet at få så mange pålidelige svar som muligt om videnskabsmandens helbredstilstand og medicinindtag, først og fremmest mens han levede. Dødsårsagen er ikke det primære anliggende, men vil også blive berørt.

Forskerholdet består af danske og tjekkiske arkæologer, medicinske antropologer, læger, kemikere, tekstilkonservatorer og antikvarer. Ud over helbredsmålinger vil man også undersøge eventuelt bevarede tekstilrester og foretage en opmåling af graven.

Tycho Brahes grav er blevet åbnet én gang tidligere, ved 300-året for hans død, i 1901.

– Der findes ingen målinger eller fotografier af detaljer fra dengang, og der er kun fysiske beskrivelser af knoglematerialet. Dem skal vi nu supplere med analyser, så man kan sige, at vi skal fuldføre de undersøgelser, der blev lavet i 1901, forklarer Jens Vellev.

Gravåbningen mandag 15. november 2010

Ved gravåbningen i Prags Týnkirke mandag 15. november bliver forskernes første trin at bore hul ned til den tilmurede krypt, hvor resterne af Tycho Brahe opbevares i en halvanden meter lang, forseglet tinkiste. Ved at sænke et kikkertkamera ned i graven, kan man danne sig et overblik over dens indhold.

Det er uvist, hvilken tilstand indholdet er i.

– Vi ved ikke, hvad der møder os af materiale og heller intet om, hvordan knoglerne er bevaret, siger Jens Vellev.
Derfor må forskerne arbejde ad hoc og løbende tage stilling til, hvad der skal gøres.

Efter planen transporteres kisten efter gravåbningen til et laboratorium i Prag, hvor den åbnes.  Knogler og skægrester er de jordiske rester af Tycho Brahe, man håber på at åbne for.

En anden væsentlig del af projektet er at undersøge eventuelle rester af Tycho Brahes ligdragt. Analyserne vil i givet fald kunne danne udgangspunkt for en rekonstruktion af den fornemme renæssance-dragt i mønstret silke.