Aarhus Universitets segl

Vandtransport i celler

Hvorfor er vand så vigtigt, for at vi kan fungere?

Mennesket indeholder 55-60% vand alt efter køn, BMI (BMI er en forkortelse for 'Body Mass Index' og bruges til at beskrive forholdet mellem din vægt og højde), lokation og alder. Nyfødte indeholder op til omkring 75% vand og når de fylder et år er ”vandstanden” faldet til ca. 65%.

Selvom man består af vand, skal man stadigvæk huske at drikke rigeligt. Hver eneste dag mister hver person 2-3 liter vand gennem sved, urin og åndedræt. Fordi disse funktioner er livsnødvendige, er det vigtigt at drikke rigeligt vand hver dag. Hvis man ikke får nok vand bliver man dehydreret.

Aktivitet
Brug internettet til at finde ud af hvor meget vand forskellige organer består af. Knogle, hjerne, hjerte, lunger.  

Ved de første tegn på dehydrering sender hjernens frontallap signaler om, at der skal udsendes anti-dehydrerings hormoner til nyrerne. Nyrerne er de organer, der fungerer som menneskets rensesystem. Når hormonerne kommer frem til nyrerne vil de begynde at producere aquaporiner i nyrernes celler. Aquaporiner er membranproteiner, der danner porer i celler, hvorigennem vand normalt transporteres ind og ud. Ladede partikler og dermed de fleste salte kan derimod ikke komme igennem aquaporiner.

Aquaporinerne lader vandet sive ud af cellerne og ind i blodbanen, hvor det bliver tilbageholdt. Et tegn på dehydrering er derfor, at ens urin bliver mørkt og koncentreret. Dette kan nogle gange ses, når man tisser om morgenen, fordi man ikke har indtaget væske hele natten.

Nogle af symptomerne på dehydrering er fald i energi, fald i humør, tør hud og fald i blodtryk. I værste fald får man svært ved at huske og ens hjerne kan faktisk begynde at danne hallucinationer.

På den anden side kan en overhydrering også være farligt. Hvis hjernen indeholder for meget vand sætter den produktionen af de tidligere nævnte hormoner ned, eller stopper helt produktionen. Det kan få cellerne til at blive meget større. I rigtigt slemme tilfælde kan nyrerne ikke følge med, og man få en vandforgiftning. Symptomerne på dette er opkast, diarré, hovedpine og hvis det går rigtigt galt, anfald eller død!

Her kan du lære hvad der sker, hvis du ikke drikker vand:

Vandet i blodet er også ekstremt vigtigt. Hvis du er vel hydreret og ellers er sund og rask indeholder dit blod 92% vand. Stadigvæk siger man at ”blod er tykkere end vand”, og det er også rigtigt. Modsat rent vand indeholder blod nemlig mange stoffer, som er vigtige for kroppen, og som kun kan transporteres gennem blodet. Det er bl.a. proteiner, hormoner, sukker, celler, blodplader og ilt. Hvis man ikke har nok vand, vil blodet begynde at miste sit vandindhold og bliver endnu tykkere – dvs. at det flyder meget dårligere og alle de vigtige enzymer, vitaminer og proteiner kan ikke komme ud til kroppens celler. Det er specielt et problem for folk som dyrker sport. Samtidigt med at de sveder og mister vand, vil deres blod blive tykkere og derfor vil transporten af ilt til muskler og hjerne blive dårligere.