Aarhus Universitets segl

Akvakultur som erhverv

Akvakultur er den hurtigst voksende animalske fødevareproduktion i verden. Det dækker både fisk, skaldyr og tang. Det er primært i Asien, hvor industrien vokser hurtigt. I Danmark findes der 218 steder med akvakultur, som giver arbejdspladser til 480 personer (2015). Ud over de folk, som arbejder på diverse dambrug og havbrug, findes der mange ekstra jobs, som følge af akvakulturen. Det er både forarbejdning af fisken, transport, salg og levering af udstyr. Samlet vurderes det at akvakulturen giver arbejde til et sted mellem 950-1200 personer i Danmark.

Dansk akvakultur omsatte i 2015 for 1,4 milliarder kr. og havde et overskud på 66 millioner. De fleste produkter bliver eksporteret til udlandet, så det kun er omkring 20-30 % som sælges til danskere. 

Lær mere her:

Sandart dambrug:

Når man skal købe fødevarer fra akvakultur kan man holde udkig efter ASC-mærket. Det er et grønt mærke, som viser at fødevaren er ansvarligt opdrættet og garanterer at specifikke krav er overholdt.   

Lær mere her:

Danske ASC-ørreder med god samvittighed:

Aktivitet

Lav en oversigt over de forskellige mærker fisk i supermarkeder kan have. Du skal medtage følgende mærker - og må gerne finde flere…

  • Ø-mærket
  • ASC-mærket
  • MSC-mærket

Tænk.dk har lavet denne liste med 18 mærker du skal kende, når du køber ind.

Aktivitet

Find det sted med akvakultur, som er tættest på jer og undersøg om I må komme på besøg.