Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Fødevarers kemi

Vi har brug for de energigivende stoffer i vores fødevarer: Proteiner, fedtstoffer og kulhydrater.
Proteiner og fedtstoffer kan vi få fra fisk. Kulhydrater kan vi få fra tang.

Kulhydrater

Der findes tre slags kulhydrater: Stivelse, fibre og sukkerarter. Det er ikke for sjov at sukkertang hedder sukkertang.

Nedenfor kan man se hvordan carbon (C), hydrogen (H) og oxygen (O) er bundet sammen i sukkermolekylet glukose:

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/tang-i-menneskets-tjeneste

Fisk

Det er indholdet af protein og fedt, som gør fisk til sund og vigtig mad.

Proteiner

Protein er byggestenen i muskler. Vi mennesker skal spise protein for at kunne opbygge muskler. Dette er vigtigt for alle mennesker særligt dem som vokser.

Proteiner består af aminosyrer (små molekyler) som vi mennesker får fra den mad, vi indtager.

 

Generel opbygning af aminosyre:

 

H = Hydrogen (brint)

C = Carbon (kulstof)

N = Nitrogen (kvælstof)

O = Oxygen (ilt)

R = Betegnelse for en sidegruppe. Det kan være et enkelt brintatom (H) eller atomgrupper af forskellig slags.

Læs meget mere om proteiner her; 

Læs om gener og proteiner her

Se en video om protein syntese her https://www.duda.dk/video/biologi/proteinsyntesen/proteinsyntesen.html 

Aminosyrer sidder som perler på en snor og danner en tredimensionel struktur: et protein. 

Proteinerne pakkes sammen til muskelfibre inde i musklerne.

Fedtstoffer

Fedtstoffer indeholder energi. Man bliver i stand til at arbejde hårdere i længere tid, hvis man har spist fedt (det støder du fx på i fede fisk som laks eller sild). Det er netop fiskenes indhold af proteiner og fedtstoffer, som gør, at vi kan få energi ud af at spise dem.

Her kan man se hvordan carbon (C), hydrogen (H) og oxygen (O) er bundet sammen i et fedtmolekyle - et triglycerid.

Læg mærke til, at fedtstof er opbygget af de samme atomer – C, H og O – som protein, men denne gang er de forbundet på en anden måde. Pointen er, at man ud fra de samme tre atomer kan opbygge to så forskellige stoffer som protein og fedt. Men måden, som de er sat sammen på, er afgørende – og den gør en forskel. 

Omega-3-fedtsyrer er en særlig udgave af fedtsyrer, hvor der er en dobbeltbinding mellem 3. og 4. carbon atom:

Omega-3-fedtsyrer findes særligt i mad fra havet: tang, fisk og skaldyr.

Mennesker som spiser omega-3-fedtsyrer har mindre risiko for at få blodpropper og bestemte kræftformer. Omega-3-fedtsyrer spiller også en rolle i udviklingen af vores syn og hjerne. Faktisk var det to danske læger, Bang og Dyerberg, der tilbage i 1970’erne fandt ud af, at grønlændere har mindre risiko for at få blodpropper end danskere, fordi de spiser sælkød og mere fisk end danskere.

Fisk er en god kilde til omega-3-fedtsyrer.

Fisk er sundt og folk lever længere, hvis de jævnligt spiser fisk. For at få folk til at spise flere fisk blev der i 1997 lavet en reklamekampagne. I dag spiser folk mere fisk men reklamerne er stadig sjove.

Se med her:
Aktivitet

Påvisning af protein i forskellige prøver. Mennesker har brug for protein blandet til at lave muskler men også hår og negle. I dette forsøg vil vi påvise om der er protein i en række prøver.

Følg linket for vejledning - prøv også med lidt fisk… https://www.dr.dk/skole/fysik-og-kemi/proteiner#!/

Aktivitet

Lavt blodsukker oplever vi alle, når vi ikke har fået noget mad i en periode. Særligt sidst på dagen: Vi bliver trætte og sure, men det kan fikses. I denne øvelse skal i lave et fantasimåltid til en forsøgsperson.

Følg linket for vejledning:

https://www.dr.dk/skole/fysik-og-kemi/kulhydrater

Aktivitet

Fedt er fedt! Fedt er så fedt at det ikke kan blandes med vand. Man siger at det er hydrofobt altså vandskyende eller bange for vand. Ingen regler uden undtagelser og fedt kan blandes med vand, hvis man bruger en emulgator.

Følg linket for forsøg med fedt: https://www.dr.dk/skole/fysik-og-kemi/fedt