Aarhus Universitets segl

Salt i verden

Almindelig salt som vi kommer på vores mad kan laves på forskellige måde bl.a. kan det graves op af jorden i miner, men det kan også laves ved at inddampe havvand over bål, hvilket kaldes saltsydning. Havet er på denne måde en kilde til salt.

Salt er guld!

Salt har haft stor betydning igennem historien. Det er til alle tider blevet brugt som krydderi på mad.

Før køleskabets tid blevet salt brugt til at konservere kød med, så fx sild, skinke mm kunne holde sig længere.

Salt har også været brugt som betalingsmiddel og man har endda opkrævet salt som skat! Salt kaldes også det hvide guld og det skyldes at salt i nogle perioder af historien har været mere værd end guld! Tænk på det næste gang du kommer salt på din mad. 

Læs om saltfremstilling her hos Ribe Vikingecenter:

http://www.ribevikingecenter.dk/da/viden/mad/mad-salt.aspx

Lær mere om saltes historie i videoen her:

https://www.youtube.com/watch?v=6Us4Nd6tTYA 

Salt laves stadig den dag i dag ved inddampning og sydning. Bl.a. på Læsø hvor dele af grundvandet er supersalt og bruges i stedet for havvand.

Tag med en saltsyder på arbejde på Læse Saltsyderi:

Salt i undergrunden

For millioner af år siden var der hav, hvor Danmark ligger nu. Da klimaet blev varmere fordampede vandet og havet udskilte derfor salt i lag på havbunden.

Da klimaet igen blev koldere faldt der nedbør i bjergrige områder. Nedbøren pressede store mængder sand og ler ud i havet, hvor det lagde sig i lag over saltet, der aldrig nåede at blive opløst. Derfor kan man i dag finde salt i Danmarks undergrund. Det ligger som salthorste, der har form som en ballon, der stiger op til overfladen. Salt har nemlig en lavere massefylde end de fleste jordarter.

 

Kilde: da.wikipedia.org/wiki/Saltdiapir

Et omfattende materiale om salt i Danmark:

Geoviden - Salt