Aarhus Universitets segl

Havets energi - hvilke teknologier?

Vi får energi fra havet på mange forskellige måder - ved hjælp af flere forskellige teknologier.

Med forskellige teknologier kan man udnytte energien i vinden over havet, havets bølger, tidevand, biomasse og de fossile energikilder, der ligger under havbunden.

Ideen med teknologi er at løse praktiske problemer for os mennesker, så det gør vores hverdag lettere og mere effektiv.

Teknologi ville ikke eksistere uden mennesker. Vi skal derfor diskutere teknologier og tage stilling til udviklingen af dem. For teknologierne bestemmer ikke noget som helst – det gør menneskets valg i udviklingen og brugen af dem. Hver gang vi udvikler ny teknologi, må vi også vurdere de etiske aspekter, altså hvilke fordele og ulemper der er ved teknologien - og det kræver at vi har en viden om de forskellige teknologier.

FN´s Verdensmål for bæredygtig udvikling er vedtaget i 2015. Det er en plan, vedtaget af verdens ledere fra alle nationer med det formål at passe på Jorden og dens befolkning.  Planen indeholder 17 mål

Mange af FN´s Verdensmål kan vi kun nå ved at udvikle teknologier. Det gælder fx indenfor sult, landbrug, kommunikation, energiforsyning og genanvendelse. 

Med afsæt i især FNs Verdensmål nr 7, 9, 11, 12, 13 og 14 vil dette forløb tage jer med på en rejse gennem Verdenshavene og via biologi, geografi og fysik/kemi skal vi have hovedet i havet! God tur!