Kinesisk


Hvad?

Kinesisk er modersmål for over 1,3 milliarder mennesker. Alene i den store by 上海 (Shànghǎi) bor der næsten fem gange så mange mennesker som i Danmark! Mandarinsk er Kinas modersmål og har lyde, vi allerede kender fra dansk og engelsk. 

De kinesiske tegn 汉字 (Hànzì) kan synes vanskelige i starten, men de har et logisk system, der gør det let at opbygge et stort ordforråd, når du først har lært det grundlæggende. 

Hvorfor?

Kina er en økonomisk magt, og landet får en stadig vigtigere politisk position. Dette betyder, at der ikke kun er behov for kinesisk ekspertise inden for erhvervslivet, men også inden for uddannelse og offentlige myndigheder. 

Kinesisk tales også af mange i andre lande som f.eks. Singapore, Malaysia, Vietnam og Thailand. Verdens øjne er i stigende grad fokuseret på Østasien, og med viden om kinesisk kan du placere dig selv midt i, hvad der sker. Det er ikke uden grund, at det kinesiske ord for Kina er "Riget i midten"! 

Husk på at selvom der er mange ord, der er svære at udtale, så har mandarin kinesisk relativt simple grammatiske strukturer – der er ingen ord, der kan gradbøjes, og der er ikke forskel på de forskellige køn; en bonus for alle, der er ved at lære et nyt sprog. 

Hvordan?

Nogle gymnasier tilbyder kinesisk, men uanset hvor du bor i landet, kan du lære kinesisk på aftenskole eller lignende. Du kan også studere kinesisk ved universiteterne i Aarhus og København. 

Spørg din vejleder, hvilke muligheder du har, eller læs mere på Uddannelser med sprogs hjemmeside (https://uddannelsermedsprog.dk/uddannelser/?sprog=.asiatisk)  


Video