Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Boes skov:

Formningen af et jernalderlandskab

Seneste blogindlæg

27.06.2016 | Historie og arkæologi

Torsdag den 23. juni

Dagen tog en uventet drejning, da vi opdagede, at det hele kar der blev fundet onsdag, som skulle tages op som præparat, havde form som en urne og vendte med bunden i vejret.

27.06.2016 | Historie og arkæologi

Tirsdag den 21. juni

Inde i marksystemet i skoven bliver dagene brugt på at tage diverse prøver, så vi kan datere markskellene og undersøge deres opbygning. Vi har taget pollenprøver for at kunne se landskabets udseende på marksystemets brugstid. Prøver til mikromorfologi foretages ved at skære en kasse ind i terrassekanten – dermed kan man se jordlagenes opbygning.…

19.06.2016 | Historie og arkæologi

Torsdag den 16. juni

Der sket en del nyt på udgravningen siden sidst! Grøften i skoven, som vi åbnede i slutningen af sidste uge, har vi lavet en profil i, som er blevet renset af og rødder fra træerne er blevet klippet væk, så profilen står helt fint og skarpt. Denne profil er der blevet taget billeder af i dag, fredag. På fladen sker der også en masse. Vi er…

14.06.2016 | Historie og arkæologi

Tirsdag den 14. juni

Fredag påbegyndtes udlægningen af en ny grøft i skoven gennem en vold, der skærer den terrassekant, et hold havde afsluttet i går, torsdag.  Der blev ikke fundet keramik i den nye grøft, men den blev renset fint op, og lagene blev snittet ind, så den er klar til at blive tegnet og fotograferet mandag. På den nu pæne og plane flade begyndte et…

14.06.2016 | Historie og arkæologi

Torsdag den 9. juni

I dag havde vi fri fra udgravningen for at tage på udflugt. Vi startede med en rundvisning på Skanderborg Museum, der bl.a. har udstillinger fra Illerup Ådal og Alken Enge, der er lokaliteter tæt på vores udgravning. Herefter kørte vi til Øm Kloster, der stammer fra 1100-tallet. Her er der bl.a. et museum, hvor man kan finde et toiletbræt,…

Viser resultater 1 til 5 ud af 9

1 2 Næste

Tak for nu!

Så har vi endelig fået lukket udgravningsfeltet ned, så det kunne dækkes til igen med jord og den almindelig drift på arealet fortsættes. Vi fik travlt de sidste dage, da der i bunden af gruberne dukkede helt nye, spændende fund op: knoglerester, tykke trækulslag og stensatte krukker vendt på hovedet! Så der er masser at gå videre med.

I de kommende måneder kommer vi til at se nærmere på de mange fund vi nu har hjembragt fra udgravningen, og udfærdige en rapport over udgravningens resultater. Vi sender prøver ind til C14-datering og geokemisk bestemmelse, og i mikroskopet skal vi til at se nærmere på de mange fund af forkullede korn, vi fandt i gruberne.

Mange tak igen for al den hjælp og positive opmærksomhed, som vi har fået i løbet af de sidste fire uger. Vi håber snart at komme igen! 

Mvh. Arkæologerne

Se eller gense arkæologerne i "Boes Skov - uddannelsesudgravning 2016" (video)

Kom forbi!

Så er vi over halvvejs med de arkæologiske udgravninger ved Boes Skov, og det har vist sig at være en rigtig spændende plads! Det er lykkedes os at finde jernaldermarker bevaret i skovene og et stort tilstødende område med madlavningsgruber og keramik fra den ældste jernalder. Næste onsdag den 22. juni 2016 er nysgerrige sjæle velkomne til at kigge forbi i løbet af dagen, mens vi arbejder, i tidsrummet 10 til 17. 

Der er adgang via vejen mellem Alken og Ry; der hvor skoven stopper, går der en afmærket vandresti ind i skoven. Følger man den, når man ned til udgravningen. 

Om projektet

Allerede fra midten af Bronzealderen begyndte man at indhegne sine marker med hegn og lave volde – et fænomen som spredte sig over Nordvesteuropa. Ved Boes Skov findes et sådant marksystem bevaret, og over de næste fire uger vil arkæologistuderende fra Aarhus Universitet deltage i en uddannelsesudgravning, som skal kaste nyt lys over disse fortidslevn.

Uddannelsesudgravningen ved Boes Skov foregår den 30. maj - 24. juni 2016.

Støttes af

  • Materials, Culture and Heritage, Aarhus Universitet
  • Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
  • Det Frie Forskningsråd
  • Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF)

Kontakt (udgravningsleder og kursusansvarlig)

Mette Løvschal

Lektor Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier