Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Boes skov:

Formningen af et jernalderlandskab

Seneste blogindlæg

08.06.2016 | Arts

Tirsdag den 7. juni

Mandag kom vi endelig i gang i Boes skov! Vi trak grøfter både i skoven, hvor digevoldinge og terrassekanter stadig er bevarede, og ude på den åbne mark. Se billeder og videoreportage fra udgravningen.

Billede 1: Anna arbejder med fotolisterne 
Billede 2: Julie og Stephanie arbejder med prøve- og fundlisterne 
Billede 3: Morten arbejder med lagbeskrivelses-listerne

01.06.2016 | Arts

Torsdag den 2. juni

Onsdag startede vi ud med at møde ind lidt tidligere og med en forventning om at afslutte udgravning, så der var lagt op til en travl dag med en smule overarbejde. Stenlægningen blev finkæmmet og udgravet sådan, at strukturen stod frem, og fladen måltes op med Totalstation. Stenlægningen er forresten, hvad man i arkæologien kalder en røse, som…

31.05.2016 | Arts

Tirsdag den 31. maj

Vi graver kun tre dage og bruger yderligere to dage på digital registrering tilbage på Moesgaard. De to dage er allerede gået, så nu har vi travlt i morgen, den sidste dag, før vi dækker det hele til igen og smutter hjemad mod computerrummet. Indtil videre har vi lagt to lange grøfter i systemet. Den første meget tæt på en bronzealderhøj –…

31.05.2016 | Arts

Så er udgravningen begyndt!

Her kan du over de næste fire uger læse om udgravningens forløb, fund og resultater. Vi er 10 arkæologistuderende på forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet, afsted på vores første udgravning, uddannelsesgravningen. Med os er projektleder Mette Løvschal fra Aarhus Universitet samt Michael Vinter fra Moesgaard Museum. Vi hedder Anna, Stine,…

Viser resultater 6 til 9 ud af 9

Forrige 1 2

Tak for nu!

Så har vi endelig fået lukket udgravningsfeltet ned, så det kunne dækkes til igen med jord og den almindelig drift på arealet fortsættes. Vi fik travlt de sidste dage, da der i bunden af gruberne dukkede helt nye, spændende fund op: knoglerester, tykke trækulslag og stensatte krukker vendt på hovedet! Så der er masser at gå videre med.

I de kommende måneder kommer vi til at se nærmere på de mange fund vi nu har hjembragt fra udgravningen, og udfærdige en rapport over udgravningens resultater. Vi sender prøver ind til C14-datering og geokemisk bestemmelse, og i mikroskopet skal vi til at se nærmere på de mange fund af forkullede korn, vi fandt i gruberne.

Mange tak igen for al den hjælp og positive opmærksomhed, som vi har fået i løbet af de sidste fire uger. Vi håber snart at komme igen! 

Mvh. Arkæologerne

Se eller gense arkæologerne i "Boes Skov - uddannelsesudgravning 2016" (video)

Kom forbi!

Så er vi over halvvejs med de arkæologiske udgravninger ved Boes Skov, og det har vist sig at være en rigtig spændende plads! Det er lykkedes os at finde jernaldermarker bevaret i skovene og et stort tilstødende område med madlavningsgruber og keramik fra den ældste jernalder. Næste onsdag den 22. juni 2016 er nysgerrige sjæle velkomne til at kigge forbi i løbet af dagen, mens vi arbejder, i tidsrummet 10 til 17. 

Der er adgang via vejen mellem Alken og Ry; der hvor skoven stopper, går der en afmærket vandresti ind i skoven. Følger man den, når man ned til udgravningen. 

Om projektet

Allerede fra midten af Bronzealderen begyndte man at indhegne sine marker med hegn og lave volde – et fænomen som spredte sig over Nordvesteuropa. Ved Boes Skov findes et sådant marksystem bevaret, og over de næste fire uger vil arkæologistuderende fra Aarhus Universitet deltage i en uddannelsesudgravning, som skal kaste nyt lys over disse fortidslevn.

Uddannelsesudgravningen ved Boes Skov foregår den 30. maj - 24. juni 2016.

Støttes af

  • Materials, Culture and Heritage, Aarhus Universitet
  • Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
  • Det Frie Forskningsråd
  • Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF)

Kontakt (udgravningsleder og kursusansvarlig)

Mette Løvschal

Lektor Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier