28.10.2019 | Blog

Fra middelalder til gotisk roman på 199 trin

I middelalderen var Whitby et kristent kulturcentrum. I dag er byen også kendt som stedet, hvor Bram Stoker fik inspiration til sin gotiske roman Dracula.

30.09.2019 | Blog

Dansk romantisk litteraturs indflydelse i Tyskland

I 1812 publicerede den tyske romantiker Friedrich Schlegel (1772-1829) essayet Om nordisk digtekunst (Über nordische Dichtkunst. Ossian. Die Edda, Sigurd und Shakespeare) i første bind af tidsskriftet Deutsches Museum. I tidsskriftets programmatiske fortale bekendtgjorde Schlegel, at enhver form for litteratur…

16.05.2019 | Blog

NYHED: Passage nr. 81 om fiktionaliseret historie udkommer

Forskningsprojektet medfinansierer udgivelsen af tidsskriftet Passage. Tidsskrift for litteratur og kritik nr. 81 med temaet ”Fiktionaliseret historie”.

23.04.2019 | Blog

”Winterfell”, første afsnit i ottende og sidste sæson af tv-serien Game of Thrones

I disse uger sidder verden tryllebundet foran millioner af skærme i forventning om endelig at få forløst den spænding, som de mange uforløste plots i tv-serien Game og Thrones har opbygget siden præmieren i 2011.

11.04.2019 | Blog

Drot og marsk

Det Kongelige Teater har netop haft premiere på Kasper Holtens opsætning af Peter Heise og Christian Richardts opera Drot og marsk (1878).

12.12.2018 | Blog

Et gensyn med Robin Hood

I disse uger kan biografgængere endnu en gang opleve Robin Hood på det store lærred. Det giver god anledning til at se nærmere på den berømte bueskyttes rejse fra middelalderen og frem til i dag.

09.05.2018 | Blog

Fra islandske sagaer til Melodi Grand Prix

Vikingetiden bliver endnu en gang genopfundet, når danske vikinger indtager scenen til årets Europæiske Melodi Grand Prix.

02.03.2018 | Blog

Fra ’medievalism’ til ’middelalderisme’ – en introduktion

Middelalderisme er den danske oversættelse af ”medievalism” og betyder genopdagelse, genskabelse og genopfindelse af middelalderen i post-middelalderlig litteratur, billedkunst, arkitektur, populærkultur m.m.