Hvordan har sædskifte og management været de sidste 5 år?
Skemaet kan du anvende til tjek af markdriftens bæredygtighed, og som oplæg til diskussion med din rådgiver. Der sættes kryds under enten ja hvis mest ja, eller nej hvis mest nej. Er alt i top, eller er der stadigvæk plads til udvikling?
Hvordan er N-responsen i kornafgrøderne?
Sammenhæng mellem dine egne normaludbytter og N-tilførsel kan indsættes med et kryds under de forskellige afgrøder. Kan bruges som oplæg til diskussion.
Responskurverne stammer fra de økologiske markforsøg med stigende mængder ammonium-N i gylle (1,2). Udbytteresponserne var ikke påvirkede af jordtyperne.
Kornarterne har forskellige behov
Økonomi og strategi Økonomi behandles ikke i denne guide, men skal selvfølgelig altid adresseres. Følgende spørgsmål kan diskuteres i forbindelse med markplanlægningen:
|
Rajgræs til frø (3)
Når der er rajgræs i sædskiftet, skal den altid prioriteres, når gyllen fordeles. Så må de andre afgrøder mangle og/eller leve af gode forfrugtseffekter. Præcision i den tilførte N-mængde er vigtig.
Vinterraps (4)
Udbytte i økologiske vinterrapsmarker dyrket efter forskellige forfrugter.
Vinterraps er afhængig af god N-forsyning, ud over andre næringsstoffer som svovl. Og forfrugten har betydning. På sandjorde (JB1-4) gav en forfrugt af kløvergræs et gennemsnitligt frøudbytte, der var 7 hkg/ha større end en forfrugt af korn. På lerjorden gav ærter som forfrugt det største udbytte. Ærterne var mest til konsum, hvilket giver bedre mulighed for rettidig såning.
Det robuste sædskifte for hver mark indeholder
Forebyggelse af sædskiftesygdomme
Opretholdes de anbefalede afstande ved dyrkning af samme arter? Når en sædskiftesygdom først er flyttet ind i marken, kan det tage mange år før samme art kan dyrkes igen. Et eksempel er ærterodråd, som hindrer ærtedyrkning.
Faresignaler, der med fordel kan handles på
Vintertriticale på skår. Foto: Sven Hermansen.
Vi mister stort vækstpotentiale i juli og august
Hovedafgrøderne modner i juli og august. Det betyder, at fotosyntesen og optagelsen af næringsstoffer lukkes ned.
Klimaforholdene for vækst er normalt gode i juli og august (gns. for Danmark) (5):
Grønkorn – marken fri sidst i juni
Vinterbyg, konservesærter – marken fri fra sidste halvdel af juli
Hvis det passer til sædskifte og dyrkningsforhold i øvrigt, så er bl.a. vinterbyg en attraktiv afgrøde, som giver mulighed for tidlig etablering af efterafgrøder eller bekæmpelse af rodukrudt.
Helsæd – marken fri sidst i juli
Crimpning - marken er fri 3 uger før normal høst
Skårlægning – normalt høsttidspunkt
Skårlægning med f.eks. en rapsskårlægger kan anvendes, hvis den modne afgrøde er grøn på grund af kraftig efterafgrøde og/eller ukrudt. Det vil gøre både høst, rensning og lagring meget lettere. I løbet af 1-3 dage efter skårlægning vil saftspændingen falde i de grønne plantedele og afgrøden vil være klar til høst. Forudsætter en sikker vejrudsigt.