Hovedpointer
Kvælstof er det mest udbyttebegrænsende næringsstof i økologisk planteavl.
Frigivelse af N gennem jordbearbejdning Når jorden bearbejdes, kan der frilægges organisk stof, som har ligget skjult i mikroskopiske hulrum i jordpartiklerne og derfor beskyttet mod mikrobiel nedbrydning. Hvor hurtigt mikroorganismerne omsætter det organiske stof og frigør mineralsk N, er afhængig af C/N-forholdet i det ikke omsatte plantemateriale, af jordtemperaturen og af adgangen til ilt. |
N findes i mange former
|
Eksempel på N-balancer i to forskellige dyrkningssystemer (1)
a)Kløvergræsset høstet for produktion af afgasset ”gylle”.
N-udvaskning afhænger mest af markernes behandling om efteråret (2)
Som gennemsnit af 3 lokaliteter og 3 rotationer var N-udvaskningen 20 kg/ha, når der indgik efterafgrøder og 55 kg/ha, når jorden blev holdt sort i efteråret i forbindelse med mekanisk bekæmpelse af rodukrudt.
Størst N-udvaskning på grovsandet jord med ringe roddybde (2,3)
De største N-tab efter korn og bælgsæd fandt sted allerede i efteråret på Jyndevad, på et tidspunkt hvor eftergrødernes kapacitet for N-optagelse endnu ikke var nået. Her vil undersåning af efterafgrøder i foråret have en fordel frem for såning efter høst, hvor efterafgrøden først skal etablere sig. På Foulum var tabene størst omkring vinter og på Flakkebjerg størst i det tidlige forår.
Efterafgrøden skal være veludviklet for bedst effekt (4,5)
På Foulum skulle biomassen af efterafgrøden opnå en tørstofvægt på over 1-2 ton/ha for at reducere N-udvaskningen til et stabilt lavt niveau.
Lav N-udvaskning med kløver i efterafgrøden (4,5,6)
Målinger har vist, at efterafgrøder med iblandet kløver reducerede N-udvaskningen til samme niveau som ikke-fikserende efterafgrøder.
Efterafgrøde i vårsæd var lige så effektivt som kløvergræs (5)
Data er gns. af tre år fra 5. rotation på Foulum. N-udvaskningen blev målt fra oktober til april. Efterafgrøden var en blanding af alm. rajgræs, cikorie, hvidkløver og rødkløver undersået forår.
Meget N at holde på efter bælgsæd (7)
Figuren viser N i høstede frø/kerner samt i den overjordiske biomasse, der efterlades i marken efter høst. Gns. af lokaliteter og behandlinger fra 1997-2019.
Knoldbakterier (Rhizobium) omdanner luftens kvælstof (N2) til ammoniak (NH3), som bælgplanten kan optage. I bytte får knoldbakterierne energi leveret fra bælgplantens fotosyntese. |
Efterafgrøder på Aarslev (JB5) (8)
Efterafgrøde på Foulum (9)
I et et-årigt forsøg på Foulum (JB4) udgjorde fikseret N i top af rødkløver 86 kg/ha plus 35 kg/ha i rødder. Rødkløveren var undersået i vårbyg om foråret. Tilnærmelsesvis samme N-fiksering blev målt i en blanding af rødkløver/rajgræs, mens fikseringen i vintervikke, sået efter høst, kun nåede op på i alt 78 kg/ha.
To-årige kløvergræsmarker på Foulum (JB4) (10)
Helårsgrøngødning fikserer omtrent dobbelt så meget som bælgsæd (11)
N-fiksering målt i 3. rotation
Grøngødningen bestod af alm. rajgræs, hvidkløver og rødkløver.
Mangelfuld forekomst og/eller aktivitet af rodknolde kan have flere årsager
N-fikseringen er forsinket, så nye bælgplanter må optage start-N fra jorden
Lupiner sået efter halmdækkede gulerødder. Udbyttet blev dog godt uden ekstra N-tilførsel. Foto: Sven Hermansen
Tjek af rodknolde er bedst lige før blomstring
Her er N-fikseringer nemlig størst. Et årligt tjek kan give et indtryk af, hvor effektivt rhizobium bakterierne arbejder. Rodknolde er meget forskellige i form og størrelse. Når en rodknold skæres igennem, vil en rødlig farve vise, at knolden indeholder leghæmoglobin, og dermed er aktiv. En enkelt rodknold indeholder flere tusinde arbejdende rhizobium-bakterier.
Rodknolde fra hestebønner. Th. er to knolde skåret igennem. Foto: Karen Søegaard
Rodknolde fra lupin. Th. er de skåret igennem. Foto: Karen Søegaard
Find mere om kvælstof under: |
---|
Forfattere:Margrethe Askegaard Sven Hermansen Claus Østergaard |
---|
Alle resultater, som er knyttet til det langvarige sædskifteforsøg, er markeret med
Andre forskningsresultater og forsøg er markeret med