Potteforsøg med vinterraps dyrket i Foulumjord (JB4) og med henholdsvis ingen S-tilførsel (den blege plante) og tilførsel svarende til 40 kg S/ha. Foto: Doline Fontaine
Svovl i form af sulfat-S, som er tilgængeligt for planterne, kommer fra jordpuljen, atmosfærisk nedfald og vandingsvand. Men timingen af frigivelsen med afgrødernes behov er dårlig. Derfor har især de mest S-krævende afgrøder, som vinterraps, behov for supplerende S-tilførsel.
S-frigivelsen fra jordpuljen tabes fra marker uden vinterdække (1,2,3)
Det plantetilgængelige sulfat-S udvaskes lige så let som nitrat-N. Der er klar sammenhæng mellem afstrømning og tab af sulfat-S. Her er vist data fra det økologiske kvægbrugssædskifte på Foulum (JB4). Hvert punkt repræsenterer et enkelt år.
Tilførsel af svovl fra atmosfæren er lav (4)
For 40-50 år siden var nedfaldet fra atmosfæren op mod 40 kg S/ha om året. Nu er den årlige S-tilførsel i de fleste år mindre end 5 kg/ha.
Tilførslen med vandingsvand
Indholdet at svovl i grundvand varierer, men ligger typisk på 15 ppm (=mg/liter). Ved vanding med f.eks. 30 mm tilføres 4,5 kg S/ha. Svovl fra grundvand er direkte plantetilgængeligt, og dermed en god svovlkilde i det omfang der vandes.
Lav tilgængelighed af svovl i husdyrgødning (5,6)
Anvendelse af svovl opsamlet fra gasrensning på biogasanlæg (6)
Der kan være merudbytte for S-tilførsel i vårbyg
Afgrøders S-behov afhænger af N-tilførslen (8)
N-tilførslen til økologiske afgrøder er lavere end til de konventionelle. Det betyder, at også S-behovet vil være lavere til økologiske afgrøder.
Figuren fra potteforsøg med vårbyg viser, at høj N-tilførsel kun udnyttes, når S-forsyningen er i orden. Byggen blev tildelt forskellige mængder af N og S. Der var ikke respons på S-tilførsel, hvis N-tilførslen var lav. Og ved høj N-tilførsel var der kun udbytterespons ved tilstrækkelig S-forsyning.
S-behov til økologiske afgrøder
S-tilførslen afhænger af de forventede udbytter. Da N-tilførsel og dermed udbytter generelt er lavere i økologiske end konventionelle afgrøder, kan S-behovet ofte ned- skrives med 20-50 pct i forhold til konventionelle anbefalinger.
Konventionelle S-normer nedjusteret til forventet økologisk udbytteniveau.
→ Se også tema 4 om S-eftervirkning af efterafgrøder.
Forfattere:Margrethe Askegaard Sven Hermansen Claus Østergaard |
---|
Alle resultater, som er knyttet til det langvarige sædskifteforsøg, er markeret med
Andre forskningsresultater og forsøg er markeret med