Kaliummangel i vårbyg. Bladspidser bliver hvide, men i modsætning til manganmangel bliver bladene ikke slappe.
Jorden indeholder 30-60 tons kalium/ha - alene i pløjelaget
Langt størstedelen af K-indholdet er så hårdt bundet i jordens mineraler, at det er utilgængeligt for afgrøderne. Ved jordanalyser bestemmes kaliumtallet (Kt), der angiver den mængde af jordens K-indhold, som er umiddelbart plantetilgængeligt.
Kort om kaliumtallet (Kt) (1,2)
Tips vedrørende Kt og K-gødskning på grovsandet jord (JB1) (1,2)
Tips vedrørende K-gødskning på lerjord (JB 6-8) (1,2)
Råkalium fra saltmine.
Afgrødearter har forskellig følsomhed over for lave kaliumtal
Kaliummangel i kløver |
Selvom vårbyg og havre er ret hårdføre over for K-mangel, ses i kuldeperioder i foråret ofte hvidfarvning på de ældre blade. Hvidfarvningen kan være meget synlig, når en nedpløjet slætmark er forfrugt. Så snart temperaturen stiger, og dermed også planternes aktive K-optagelse, forsvinder symptomerne normalt. På kløver ses ofte forbigående hvide pletter langs bladranden i forbindelse med kolde perioder i foråret.
I økologiske forsøg på Jyndevad (JB1) var der ikke respons på K-tilførsel til vårbyg og lupin, selvom kaliumtallene var omkring 3. Ærterne, derimod, gav sikkert merudbytte for K-gødning på Jyndevad ved Kt på 3.(3)
Ved lave Kt svarer en enhed ikke til normen på 25 kg K/ha/enhed (4)
I forsøg i det økologiske kvægbrugssædskifte på Foulum (JB4) var tørstofudbyttet i en ugødet vårbyg til helsæd uafhængig af Kt ved såning. Når Kt var 4, skete ingen ændring i Kt frem til høst. Vårbyggen havde været i stand til at dække hele sin forsyning fra den vanskeligere tilgængelige K-pulje. Når start-Kt var 10, faldt Kt derimod med 5 enheder fra såning til høst.
Udvaskning af kalium varierer (1,3,4)
Grovsandet jord 20–60 kg K/ha/år afhængig af efterladt plantetilgængeligt K i afgrøderester og jord. | Lerblandet sandjord 2–30 kg K/ha/år. Hvis jorden har været udpint og Kt er tæt på 4, vil K-udvaskningen være meget lille. | Lerjord Omkring 1 kg K/100 mm afdræning pr. år, altså meget lille tab. |
I et forsøg på grovsandet jord med efterafgrøder af rajgræs og kløvergræs blev K-udvaskningen reduceret med knap 30% i forhold til udvaskningen fra sort jord. Til sammenligning reducerede efterafgrøderne N-udvaskningen med 60-80%(5).
Forfattere:Margrethe Askegaard Sven Hermansen Claus Østergaard |
---|
Alle resultater, som er knyttet til det langvarige sædskifteforsøg, er markeret med
Andre forskningsresultater og forsøg er markeret med