Vårbyg dækket af agersennep. Når agersennep først er flyttet ind i marken, er den meget vanskelig at slippe af med igen. Vintersæd hjælper i de år, hvor den dyrkes. Her får agersennep ikke mulighed for at udvikle sig. I vårsæden er blindstrigling plus radrensning den bedste bekæmpelsesmetode. Allerbedst er det at forebygge ved hjælp af et varieret sædskifte.
Hovedpointer
Økologisk planteproduktion er følsom over for voldsom udvikling af aggressive ukrudtsarter. De kan f.eks. være amsinckia, agersennep eller forskellige arter af rodukrudt. Opsyn, GPS-registrering, pletbehandling og justeringer af sædskifterne er værdifulde værktøjer til at opretholde en god balance mellem afgrøde og ukrudtsbestand. |
Stærke ukrudtsarter Agerkål Agersennep Gul Okseøje Hanekro Hvidmelet gåsefod Burresnerre Kamille Kornvalmue Amsinckia (Gulurt) Tofrøet vikke Agerrævehale Flyvehavre Vindaks | Stærke afgrøder Vinterrug, vinterraps, hamp, havre, triticale, vinterbyg Middelstærke afgrøder Vårbyg, kartofler (hyppes), vinterhvede Svage afgrøder Vårhvede, byg/bælgsæd, ærtera, lupina, hestebønnea, majs, roer, grøntsager |
a) Sidst på vækstsæsonen.
Lave udbytter giver rum til mere ukrudt (1)
Gennemsnit af tre 4-års rotationer. Ukrudt er opgjort i overjordisk biomasse ved fuld gennemskridning af kornet.
Vekslen mellem vinter- og vårsæd forstyrrer opformeringen (2,3)
Når en stor pulje ukrudtsfrø, der f.eks. fremmes i vintersæd, bliver pløjet ned, så er det relevant at etablere en vårsæd, når jorden igen pløjes. Her vender noget af den store pulje af kastede frø nemlig tilbage til mulig spiredybde.
Urørt stub efter høst reducerer input til frøpuljen (2,4)
Placering af gylle i vårsæd skubber konkurrenceforholdet (5)
Større udsædsmængde i korn og afgrødeblandinger øger konkurrenceevne (2)
Såning i mørke nedsætter mængden af fremspiret ukrudt (2)
Spiringen hos mange ukrudtsarters frø kan aktiveres af ganske små mængder lys. Såning i nattemørke har nedsat mængden af fremspiret ukrudt med omkring 45%. Mest relevant i meget konkurrencesvage afgrøder, og især hvis de skal håndluges.
Udstyr på mejetærskeren kan reducere opformering
Helårsgrøngødning reducerer puljen af spiredygtige ukrudtsfrø (6)
Strigling af vårbyg. Foto: Henning C. Thomsen
Falsk såbed igangsætter spiring af ukrudtsfrø (2)
Mest anvendt i grøntsagskulturer, men kan også anvendes i sent såede vårafgrøder som majs og hamp eller i vintersæd. I koldt og tørt vejr kan der kun forventes lille effekt i modsætning til varmt og fugtigt vejr, hvor spirebetingelserne er gode.
Harvning lige før afgrødens fremspiring (blindharvning) (2)
Mange af de nye ukrudtsfrøplanter ødelægges mens andre ukrudtsfrø provokeres til at spire. Skal derfor følges op med ukrudtsharvning. God, når der er problemer med hurtigvoksende korsblomstret ukrudt.
Almindelig ukrudtsharvning (2)
Radrensning i vårsæd gav 60-70% reduktion af ukrudtsbiomassen (7)
Kamera- og GPS-baserede styringssystemer giver mulighed for en effektiv reduktion af ukrudtsbiomassen. Et forsøg i vårbyg og vårhvede på Flakkebjerg (JB6) viste følgende:
Radrensning plus harvning i april i vinterbyg og -rug gav gode resultater (8)
Et forsøg på Flakkebjerg gav følgende konklusioner:
Radrensning i april i vinterhvede var også effektivt (9)
Et andet forsøg på Flakkebjerg gav følgende konklusioner:
Kamille er en høj ukrudtsart, som udover vand og næringsstoffer også tager lys fra afgrøden.
Radrensning i korn. Foto: Bo Melander.
Radrensning mod frøukrudt
|
Lærkerederne er udsatte ved de sene ukrudtsharvninger (10)
Lærkerede fundet midt i sædskifteforsøget på Flakkebjerg. Foto: Eugene Driessen.
Lærker og andre jordrugende fugle udgør en del af den samlede diversitet på markfladerne. De foretrækker at etablere reder i det lysåbne land, og gerne i kornmarkerne. Det betyder, at de er udsatte, når der ukrudtsharves. Hvis en rede udsættes for harvning, er der stor risiko for, at reden går til.
Fakta
|
Ingen afgrøder kan bekæmpe kvik, men brug af konkurrencestærke afgrøder i sædskiftet forsinker opformeringen betydeligt (11)
Harvinger tidlig forår efterfulgt af omhyggelig nedpløjning
Her trækkes kvikudløberne op og lægges efterfølgende i furebunden. Kombination af frost om natten og plusgrader om dagen fremmer effekten i dagene, hvor udløberne ligger oven på jorden.
Minisommerbrak med udtørring og/eller udsultning
Gennemføres over en periode på 4-6 uger omkring juli måned, hvor kvikudløberne ved gentagne harvninger enten udtørres eller udsultes afhængig af vejret. Etableres i en grøngødningsmark eller efter tidlig høst. Behandlingen efterfølges altid af konkurrencestærk afgrøde, f.eks. vinterraps eller en god efterafgrøde.
Stubharvninger efterår
Kvikken udsultes ved at harve hver gang, den har udviklet ca. 3 blade. Behandlingen afsluttes med dyb nedpløjning.
Udtørring om efteråret er kun sjældent en mulighed (13)
Forsøg med udtørring af kvikudløbere i efteråret viste, at udtørring i 30-35 timer ved en luftfugtighed under 50% og en temperatur ved 20oC reducerede knoppernes spiring til under 10%. Kun ganske få af de overlevende knopper formår at skyde frem, hvis de placeres under et 10 cm jordlag. Det er dog sjældent, at vi oplever så lav luftfugtighed om efteråret.
Forsøg med mekanisk fjernelse af kvikudløbere på Jyndevad
lige efter høst (14)
Arbejdsdybden var 20 cm. Den hårdeste behandling var frilæggelse med rotorharve plus fjernelse fire gange samme dag. Her blev fjernet 80% af den totale mængde udløbere, i alt 5 ton/ha. Efterfølgende forår blev der pløjet og sået vårbyg. Lige før høst af vårbyggen blev mængden af kvikskud målt.
En stenstrengslægger eller kartoffelfrilægger, vil kunne begrave/frilægge udløberne effektivt. Men dyrt og hårdt ved jorden.
Pletbehandlinger
|
Effekter af behandling på kvik i sædskifteforsøget på Jyndevad (JB1) (15)
Der blev optalt kvikaks lige før høst i forskellige afgrøder. Optællingen blev gennemført over tre sædskifterotationer.
Tidsler i vårbygmark på Falster. Harvninger med fuld gennemskæring fire gange efter sidste års kornhøst (th) havde god effekt i forhold til ingen harvninger (tv). Harvningerne startede umiddelbart efter høst af marken. Et godt eksempel på et landmandsforsøg.
Foto: Claus Østergaard.
Fakta
|
Gentagne afslåninger i helårsgrøngødning reducerede mængden af tidsler i efterfølgende afgrøde med knapt 80% (17)
På en lerjord (JB 5-6) blev der gennemført afslåning og knusning i kløvergræs hver gang tidslerne nåede 10 cm højde (svarer til 3-6 udviklede blade). Mængden af tidsler blev bestemt efterfølgende år lige før høst af vårbyg. Forsøget viste en reduktion af tidselmængden på knapt 80% efter 6 afslåninger i forhold til ingen afslåninger i marken.
Bedre styr på tidsler og svinemælk i sædskifter med helårsgrøngødning (18)
På Foulum (JB4) blev udviklingen af rodukrudt fra starten i 1997 fulgt i sædskifter med og uden helårsgrøngødning. Agertidsel og agersvinemælk var dominerende rodukrudtsarter. Målingerne i 2015 ser mærkelig ud for sædskifterne uden grøngødning. Det skyldes, at konkurrencen fra afgrøderne over for rodukrudtet var ekstraordinær stor det år, og den målte biomasse i rodukrudt var derfor ekstraordinær lav. Data er gennemsnit af alle behandlinger.
Arternes forskellige biologi kræver forskellige strategier
Tabellen er forfatternes bud på effekter af forskellige behandlinger. Men de aktuelle effekter er stærkt afhængige af timing, vejrforhold og håndtering af de anvendte redskaber. Her er det vigtigt at identificere de metoder, der fungerer bedst på den enkelte bedrift. I tabellen er +++ lig med bedst effekt.
aMinisommerbrakken startes med en skrælpløjning.
Forfattere:Margrethe Askegaard Sven Hermansen Claus Østergaard |
---|
Alle resultater, som er knyttet til det langvarige sædskifteforsøg, er markeret med
Andre forskningsresultater og forsøg er markeret med